Yläkoulun Nuori Aleksis -palkinto Siiri Enorannalle
29.9.2023
Siiri Enoranta on valittu yläkoulun Nuori Aleksis 2023 -palkinnon saajaksi romaanillaan Maailmantyttäret (WSOY, 2022). 1500 euron rahapalkinnon myöntää Äidinkielen opettajain liitto. Opetushallituksen Lukuliike rahoittaa hanketta.
Enorannan lisäksi ehdolla olivat
- Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän, WSOY
- Elina Pitkäkangas: Sang, WSOY
- Oona Pohjolainen & Adile Sevimli: Kärsimyskukkauuteaddiktio, Otava
- Mila Teräs: Yökirjeitä, Otava.
Palkinto jaetaan parhaalle edellisvuonna ilmestyneelle nuorille suunnatulle kotimaiselle kauno- tai tietokirjalle. Sen saajan valitsee yläkoululaisten raati, jonka kokoaa Äidinkielen opettajain liitto. Siiri Enoranta on neljäs yläkoulun Nuori Aleksis ‑palkinnon saanut kirjailija – viime vuonna palkinnon voitti Anne-Maija Aallon teos Mistä valo pääsee sisään (Otava).
Esiraatiin kuului 69 yläkouluikäistä lukijaa eri puolilta Suomea. Raatilaiset lukivat kevään ja kesän aikana vuonna 2022 julkaistua kotimaista nuorille suunnattua kauno- ja tietokirjallisuutta. Luku-urakan päätteeksi jokainen esiraatilainen listasi neljä suosikkiaan, ja valintojen perusteella Äidinkielen opettajain liitto nimesi palkintoehdokkaiksi viisi eniten ääniä saanutta teosta.
Jokainen esiraatilainen luki vähintään 15 teosta; keskimäärin esiraatilaiset lukivat 25 kirjaa, ahkerimmat kaikki listalla olleet teokset. Esiraadin viisi huippulukijaa pääsi loppuraatiin, joka valitsi ehdokkaiden joukosta palkittavan teoksen. Loppuraati jakoi palkinnon kirjailijalle Turun Kirjamessuilla pe 29.9. klo 11.00 Agricola-lavalla.
Yläkoulun Nuori Aleksis -projektin tavoitteena on paitsi löytää nuorten kirjasuosikki myös innostaa nuoria lukemaan ja keskustelemaan kirjallisuudesta. Nuoret pääsevät raadin kautta myös vaikuttamaan nuortenkirjallisuuden tunnetuksi tekemiseen.
Loppuraatilaisten perustelut, miksi he valitsivat Maailmantyttäret voittajaksi:
“Siiri Enorannan Maailmantyttäret on voimaannuttava romaani toivon löytämisestä, ystävystymisestä sekä toisten ja maailman kunnioittamisesta. Viisi erilaisista taustoista tulevaa tyttöä lähtevät matkalle selvittämään mysteeriä, mutta päätyvätkin löytämään itsensä ja toisensa.
Tapahtumat sijoittuvat noin sadan vuoden päähän maailmaan, joka on toipumassa kolmannesta maailmansodasta. Katastrofin jälkeen valtiot yhtä lukuun ottamatta muodostavat Maailmankodin. Siellä ihmiset äänestävät kaikista yhteisistä asioista ja luontoa on jälleen opittu arvostamaan. Maailmankodin ulkopuolelle on jäänyt Saarivaltio, joka on eristäytynyt muusta maailmasta vapaaehtoisesti ja jatkaa elämäänsä 2020-luvun tyyliin.
Maailmantyttäret herättää toimimaan esittämällä erilaisia tulevaisuudenkuvia ja haastaa nykyistä kulutuselämäntapaa. Teoksen tyylilaji sekoittaa taitavasti keskenään utopiaa ja dystopiaa. Mielestämme jokaisen nuoren, tai vanhemmankin, tulisi lukea tämä kirja, koska kirjan tärkeän sanoman ymmärtää parhaiten lukemalla sen itse.”
Lisätiedot:
Jenni Fabritius, Äidinkielen opettajain liitto
050 593 2012, jenni.fabritius@aidinkielenopettajainliitto.fi